Verzadigde vetten en cholesterol. De laatste 2 jaren werden deze altijd in 1 adem genoemd. Ze zouden beiden ontzettend ongezond zijn en gevaarlijk zelfs.

KabaraInmiddels weten we wel beter, ook al worden cholesterol verlagende statines nog steeds veel preventief voorgeschreven.
In dit Engelstalige boek lees je dat verzadigde vetten en cholesterol een functie hebben en dus niet per definitie ongezond zijn. Cholesterol wordt met een doel aangemaakt, bijvoorbeeld om beschadigde vaatwanden glad te maken.
Voeding
Ook met voeding kun je zorgen dat er minder cholesterol wordt aangemaakt door bijvoorbeeld de oorzaken aan te pakken. Waarom zijn bijvoorbeeld de vaatwanden beschadigd (ontstekingen?)
Vette vis, omega3, is heel belangrijk voor de vaatwanden en de bloedsomloop.
Net als met bijna alle voeding geldt ook hier, zorg dat je puur, onbewerkt en niet teveel van hetzelfde eet.
Heb je een matig verhoogd LDL gehalte, dan is er met goede voeding nog erg veel winst te behalen.
Cholesterol
Niet in alle gevallen helpt andere voeding genoeg, in die gevallen kun je denken aan een plantaardige cholesterolverlager zoals rode gist rijst , een plantaardige statine zonder de nare bijwerkingen. Bij een wat hogere dosering rode gist rijst spreekt het overigens, net als de reguliere statines, de voorraad Q10 in je lichaam aan. Neem daarom ook een goed Q10 supplement, dat geldt ook bij de chemische statines. Q10 is essentieel voor de lichaamscellen om energie te produceren. Daarom voelen veel mensen met cholesterolverlagers ook moe.
Q10 vind je ook in bijvoorbeeld (biologische) broccoli.

Neem contact op als je een specifiek voedingsconsult over bovenstaand onderwerp wilt. Dan kun je bij een volgende controle altijd nog bepalen of je wel of geen medicijnen aanneemt.

Related posts